Wijngaard de Daalgaard heeft voor "Nederlandse wijn" begippen al een redelijk lange historie. De wijngaard is in 1991 opgezet door Niek van Daal en is een tijdlang de meest noordelijke wijngaard geweest van Nederland.
Met een grote passie voor wijn wilde deze gepensioneerde mede-eigenaar van voormalig broodfabriek Roggy te Cuijk zijn droom verwezenlijken: een eigen wijngaard in Nederland.
Al vanaf 1974 importeerde Niek samen met vriend Harry Zonneberg blauwe druiven uit Frankrijk om daar met veel plezier rode wijn van te maken. De eigengemaakte rode wijn werd rijkelijk geschonken bij de jaarlijks georganiseerde wijnfeesten. De rode wijn werd geschonken onder de naam Zondal een samenvoeging van 'Zonneberg' en 'Van Daal'.
Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en na vele bezoeken aan wijngaarden in Duitsland waar flink veel advies werd ingewonnen over o.a. keuze rassen, goede ligging en grondsoort, werd een hectare groot perceel in St. Agatha dicht bij Cuijk aangekocht. Met diverse vrienden en hulp uit Duitsland werden met man en macht de eerste voornamelijk klassieke witte druivenstokken gezet.
Lang heeft Niek niet kunnen genieten van zijn droom; eind 1992 is hij helaas overleden. Gelukkig heeft hij de eerste oogst nog mee mogen maken en zelfs zijn eerste witte wijn kunnen drinken.
Daarna heeft zijn vrouw Wil besloten om de wijngaard voort te zetten. Het beheer werd overgenomen door Rene van Hout, bakker en inmiddels vriend van Niek. In drukke tijden werd hij bijgestaan door de rest van de familie.
In 2001 hebben Koen van Daal, Hilde van Daal en haar partner Marcel Pereboom de wijngaard overgenomen van Wil. Rene startte toen zijn eigen wijngaard, de Edelhof in Mill. Vanaf die tijd zetten Koen, Hilde en Marcel de wijngaard voort, waarbij alle werkzaamheden volledig in eigen beheer plaatsvinden.
Lees hier meer over ontwikkelingen sindsdien.
©: Copyright: Wijngaard de Daalgaard, St. Agatha.