Op deze pagina vindt u een overzicht van de meest interessante
nieuwsberichten van voor 2022. Voor actuele nieuwberichten zie
www.facebook.com/dedaalgaard.
Voor oudere berichten zie het nieuwsarchief.
Het toonaangevende magazine PERSWIJN heeft in het voorjaar
van 2021 (in magazine # 3) wederom een flink aantal
Nederlandse wijnen geproefd en beoordeeld. De algemene
opinie was dat de Nederlandse wijn volwassen wordt.
Onze ingestuurde wijnen (allen wit) werden heel goed
beoordeeld met 3 keer 4 sterren, 2 keer 3,5 ster en 1 keer 3
sterren, wat staat voor resp. zeer goed (4 *) en goed(3 *)!!
Met eveneens mooie omschrijvingen en proefnotities! Zie voor
specifieke beoordelingen onder "wijnen"
Gewurztraminer, Wilde Hilde, Zweigelt: ****
Johanniter, St.Agather: ***(*)
Maasparel: ***
Op de AWC Wenen 2020 hebben we een gouden medaille behaald
met onze Maasparel. Daarnaast nog 4 zilveren medailles voor
St.Agather, Johanniter, Traminer en Ratafia.
Evenals vorig jaar hebben we met de wijnen van 2019 een 1
sterren beoordeling behaald. De beste 6 wijnen (van de 8)
die we hebben ingestuurd behaalden 528 punt.
In navolging op onze 5 zilveren medailles hebben we met de
beste 6 wijnen (van de 8) die we hebben ingestuurd 530 punt
behaald (88,3 punt gemiddeld). Daaronder ook de wijn van
Terra Ceuclum, die door ons gemaakt is.
Met die 530 punten zijn we geklassificeerd zijn als 1
sterren wijngoed!
De AWC hanteert de volgende indeling: 1 ster: min. 528, 2
sterren min. 537, 3 sterren min. 546 punt.
Het toonaangevende magazine PERSWIJN heeft een flink
aantal Nederlandse wijnen geproefd en beoordeeld (in # 7 van
dit jaar). De algemene opinie was dat de Nederlandse wijn
steeds beter wordt.
Onze ingestuurde wijnen (allen wit) werden heel goed
beoordeeld met 4 keer 4 sterren en 2 keer 3,5 ster, wat
staat voor resp. zeer goed (4 *) en goed(3 *) tot zeer
goed!! Met eveneens mooie omschrijvingen en proefnotities!
Zie voor specifieke beoordelingen onder "wijnen"
Gewurztraminer, Wilde Hilde, Johanniter, Riesling: ****
Maasparel, St.Agather: ***(*)
Onze wijnen van 2018 hebben dit jaar maar liefst 5
zilveren medailles behaald bij de AWC in Wenen. Zowel de
Johanniter, Riesling, Wilde Hilde, Gewürztraminer als de
Maasparel (sparkling) vielen in de prijzen. De St. Agather
van 2018 behaalde een Seal of Approval.
De AWC Vienna is de grootste wijnkeuring van Europa, met in
2019 een deelnemersveld van 12.617 wijnen van meer dan 1750
producenten uit 42 landen.
De wijnen worden op geur en smaak beoordeeld door een panel
van deskundigen, volgens een internationaal proefformulier
van het OIV (Office International de la Vigne et du vin). Op
basis van het hiermee vergaarde puntenaantal (maximaal 100)
kan een wijn in de categorie goud, zilver of brons vallen.
De winnende wijnen van de Daalgaard behaalden tussen 87 en
90 punten en vielen daarmee in de categorie zilver
Na het leuke regionale kookboek "Goei gerei" is er onlangs
nog een prachtig kookboek uitgekomen waar de Daalgaard in
vermeld staat.
Het receptenboek ‘Van Brabantse Grond’ is gemaakt door de
samenwerkende MBO Horeca scholen èn SlowFood Brabant.
Producten uit alle hoeken van Brabant gemaakt tot een mooi
gerecht door studenten van vijf Brabantse horecascholen. Tot
stand gekomen in het kader van WE ARE FOOD en Gastronomische
regio 2018.
Het boek is te bestellen op www.van-Brabantse-Grond.nl. (Het
boek is ook beperkt bij ons verkrijgbaar).
Onlangs is het kookboek Goei Gerei uitgekomen. Een
initiatief van ëen goei leven"
Dit kookboek bevat niet alleen tientallen smakelijke
recepten, maar vertelt ook het eerlijke verhaal achter de
gebruikte, veelal uit het Land van Cuijk afkomstige,
ingrediënten.
De Daalgaard is ook opgenomen inclusief een recept met onze
parelwijn met een zomerse salade.
Het boek is in beperkte oplage nog bij ons verkrijgbaar voor
22,95, inclusief een fles parelwijn!
Ook bij de internationale keuring in Wenen, vielen onze
wijnen wederom in de prijzen: een zilveren medaille voor de
Johanniter 2017 en een seal of Approval voor de St.Agather
2017. Door de geringe oogst van 2017 hebben we verder geen
wijnen ingestuurd.
Onze nieuwe Parel Rosé 2017 heeft een zilveren medaille
behaald bij de Nederlandse wijnkeuring. Het was tevens de
beste Parelwijn van de keuring. We zijn er uiteraard erg
blij mee!
De keuring vond voor het tweede jaar op rij plaats in
Neustadt an der Weinstrasse en is door het vaste panel van
de Pfalzer weinverein gekeurd, volgens de Duitse
standaarden.
Verder ook nog brons voor de andere twee ingestuurde wijnen,
Johanniter 2017 en Riesling 2016.
Het Land van Cuijk Magazine 2018 is ook digitaal te
bekijken. Het magazine, in zowel Nederlands als Duits, is
terug te vinden op www.landvancuijk.nl/magazine.
De verspreiding van het Land van Cuijk Magazine is in volle
gang. Het magazine wordt in het Land van Cuijk uitgegeven door
de deelnemende bedrijven én door de Toeristische
Ontmoetingspunten. Het magazine komt bovendien buiten de regio
(bij een aantal vaste distributiepunten) als ook in Duitsland
(bij zestig toeristisch-recreatieve bedrijven en organisaties
in Kreis Kleve) te liggen
In september 2017 hebben we in samenwerking met restaurant
Vesters uit Nijmegen een luxe pique-nique gehouden.
De weergoden waren ons gelukkig net op tijd gunstig gezind. De
30 gasten hebben na een rondleiding op de wijngaard genoten
van een heerlijke lunch, onder het genot van een selectie van
onze wijnen.
We kunnen terugkijken op een geslaagde dag, die wat ons
betreft volgend jaar herhaald mag worden! Hieronder wat
sfeerplaatjes.
Internationale medailles November 2017: Onze wijnen van 2016
hebben dit jaar maar liefst 4 zilveren medailles behaald bij
de AWC in Wenen. Zowel de St. Agather, Johanniter,
Gewürztraminer als de Parelwijn vielen in de prijzen. De
Riesling behaalde een Seal of Approval.
De AWC Vienna is de grootste wijnkeuring van Europa, met in
2017 een deelnemersveld van 12.615 wijnen van meer dan 1800
producenten uit 40 landen. De wijnen worden op geur en smaak
beoordeeld door een panel van deskundigen, volgens een
internationaal proefformulier van het OIV (Office
International de la Vigne et du vin). Op basis van het hiermee
vergaarde puntenaantal (maximaal 100) kan een wijn in de
categorie goud, zilver of brons vallen.
De St. Agather, Johanniter, Gewürztraminer en Parel behaalden
meer dan 87 punt punten en vielen daarmee in de categorie
zilver (87-90 van 100).
We hebben afscheid genomen van ons huidige etiket en hebben
een nieuw etiket laten ontwerpen door grafisch designer Jet
Westbroek uit Nijmegen.
De flessen van 2016 worden in dit nieuwe jasje gestoken.
Hiernaast alvast een voorproefje. We zijn er erg blij mee!
Ook onze overige producten (St. A’Grappa, wijngelei, wijnazijn
en Ratafia) worden binnenkort in dezelfde lijn uitgevoerd.
Medio 2018 worden ook de huisstijl en website aangepast.
19-09-2016: Op zondag 25 september doen we mee aan de open
dag voor Nederlandse wijngaarden. Van 13 tot 17 uur is de
wijngaard geopend voor publiek. U kunt dan de bekroonde wijnen
proeven en heeft dan de kans om een kijkje te nemen in de
keuken van een Nederlandse wijngaard!
Daarnaast is de open dag aangekleed met aantal stands waar u
onder meer kaas van het kaashuis in Gennep en ambachtelijk
gemaakte chocolade kunt proeven. Er is verder een expositie
van beelden van kunstenares Truus van de Goor uit Sint Agatha.
Het geheel wordt omlijst door straattheater en muziek uit het
beginjaar 1991.
Wijngaard de Daalgaard is gelegen aan Kuilen 18 A in St.
Agatha.
19-09-2016: We hebben wederom een tweetal zilveren medailles
behaald bij de internationale wijnkeuring AWC in Wenen. De St.
Agather (cuvee wit, jaargang 2015) en de Gewurztraminer (2015)
behaalden beiden een zilveren medaille.
De AWC Vienna is de grootste wijnkeuring van Europa, met in
2016 een deelnemersveld van 12862 wijnen van 1866 producenten
uit 41 landen.
De wijnen worden op geur en smaak beoordeeld door een panel
van deskundigen, volgens een internationaal proefformulier van
het OIV (Office International de la Vigne et du vin). Op basis
van het hiermee vergaarde puntenaantal (maximaal 100) kan een
wijn in de categorie goud, zilver of brons vallen.
De winnende wijnen van de Daalgaard behaalden meer dan 87
punten: St. Agather 89,6 punt en Traminer halfzoet 87,0 punt)
en vielen daarmee in de categorie zilver.
Twee andere ingestuurde wijnen van jaargang 2015, de Parelwijn
en Johanniter behaalden beiden een Seal of Approval
(respectievelijk 86,8 en 85,4 punt).
20-06-2016: De wijnen van jaargang 2015 zijn op de Zweigelt
na, allen gebotteld. Naast de gebruikelijke selectie van
St.Agather, Johanniter, Gewurztraminer (halfdroog) zijn er dit
jaar wederom een rose en rood van Zweigelt, en een parelwijn
van Bacchus/Riesling/Johanniter. Riesling is er dit jaar niet
apart.
Daarnaast is er dit jaar een speciale beperkte oplage van 50
liter Gewurztraminer zoet!
De parelwijn is inmiddels in de handel verkrijgbaar. De
overige wijnen zullen binnenkort volgen.
26-01-2016: De Daalgaard beleeft de Daalgaard dit jaar zijn
25-ste jubileum. Dat wordt dit jaar gevierd met een
feestelijke dag voor het huidige plukteam op zaterdag 4 juni
juni 2016.
Tevens gaan we die dag onze nieuwe wijnen/producten van
jaargang 2015 presenteren. Waaronder een een echte grappa,
gemaakt van druivenschillen!
Als vervolg op de feestelijkheden zal de jaarlijkse open dag
in september wat uitgebreider worden ingevuld.
©: Copyright: Wijngaard de Daalgaard, St. Agatha.