Nieuwsbrief


Op deze pagina vindt u de meest recente nieuwsbrief.

Nieuwsbrief 2015 (2); 01-11-15.


Internationale medailles voor Parelwijn en st. Agather (cuvee wit)!


Onze Parelwijn (jaargang 2014; mousserend) heeft onlangs bij de internationale wijnkeuring van Wenen 2015 een gouden medaille behaald! Daarnaast behaalde de st. Agather van de Daalgaard (cuvee wit, jaargang 2014) een zilveren medaille.

Wij zijn daar natuurlijk erg verheugd mee!
De AWC Vienna is de grootste wijnkeuring van Europa, met in 2015 een deelnemersveld van 11611 wijnen van 1708 producenten uit 40 landen. De wijnen worden op geur en smaak beoordeeld door een panel van deskundigen, volgens een internationaal proefformulier van het OIV (Office International de la Vigne et du vin). Op basis van het hiermee vergaarde puntenaantal (maximaal 100) kan een wijn in de categorie goud, zilver of brons vallen.

De parelwijn van de Daalgaard behaalde 90,7 punt punten en viel daarmee in de categorie goud. De St. Agather behaalde 87,1 punt, goed voor zilver. We hebben dit jaar 3 wijnen ingezonden naar deze keuring. Naast de bovenstaande 2, behaalde de Johanniter 2014 ook nog een seal of Approval (86,2 punt).

In 2013 werd voor het eerst een mousserende wijn gemaakt, waarmee al direct een zilveren medaille werd verkregen. Met de Parelwijn van 2014 wordt nu voor de eerste keer op deze wijnkeuring een gouden medaille behaald.Oogst 2015


De oogst 2015 is inmiddels in volle gang. We zijn het laatste weekend van september gestart met de eerste soort, de Schonburger. Een week later is ook de Bacchus geoogst.
Voor beide soorten geldt dat ze een gemiddeld suikergehalte hadden en een ondergemiddeld laag zuurgehalte. De aromatische rijpheid was uitstekend en de druiven zijn nagenoeg gaaf geoogst. Goede vooruitzichten dus voor een prima wijn.

Qua hoeveelheid verwachten we, ondanks de lichte vorstschade van het voorjaar, in totaal ook weer wat meer opbrengst dan vorig seizoen. Er is tot nu toe nog geen schade door de Suzukii-vlieg. Er worden in monitoringsvallen aanzienlijk minder exemplaren gevangen als vorig jaar (evenals in de ons omringende landen). We zijn er nog niet vanaf dit jaar, maar hopelijk blijft het beperkt!
De laatste updates van de oogst vindt u op onze website!Nieuwe aanplant


Zoals al eerder vermeld hebben we dit jaar een deel nieuwe Zweigelt (rood) aangeplant. De stokken gingen in begin mei de grond in. Initieel zijn ze goed aangeslagen en een week of drie later waren de eerste planten al boven de beschermkoker uitgekomen. Daarna brak een lange droge periode aan, waardoor de groei tot stilstand is gekomen. Het besluit om de planten extra water te geven kwam helaas net iets te laat, zodat waarschijnlijk het gevolg is dat we een flink aantal planten volledig moeten gaan terugsnoeien in het volgend voorjaar en de planten een jaar extra nodig zullen hebben om tot volle wasdom te komen.Grappa


Wederom een nieuw product: een destillaat van ca. 40% alcohol. Gedestilleerd van oude wijnvoorraden. Resultaat is een mooie zachte grappa. We noemen het St-A'Grappa.

Dit jaar gaan we bij de oogst de schillen van een aantal soorten apart houden en daar de grappa van maken.
De St-Agrappa is vanaf nu verkrijgbaar in flessen van 200 ml.


Nieuwsbrief 2015 (1); 17-03-15.


Wederom 2 zilveren medailles!


Na de zilveren medaille voor de Parelwijn op de internationale keuring in Wenen, afgelopen najaar, hebben onlangs 2 van onze stille wijnen eveneens een zilveren medaille behaald op de wijnkeuring in Berlijn van februari 2015. De Gewurztraminer 2013 en Johanniter 2013 behaalden voldoende punten voor de onderscheiding.

Met de 3 medailles voor de Parelwijn, Gewurztraminer en Johanniter en de bijna zilveren medaille (op 0,1 punt) voor de St. Agather in Wenen, hebben al onze wijnen van jaargang 2013 erg goede resultaten behaald. Wij zijn daar uiteraard erg verheugd over!

De Berliner Weintrophy is een van de belangrijkste wijnkeuringen in de wereld. Meer over de BWT op www.dwm.de.Oude druivenstronken te koopWe hebben afgelopen herfst weer een deel van de oude struiken, Bacchus en Schonburger, gerooid. Deze prachtige decoratieve stronken zijn te koop.

De prijs is afhankelijk van grootte: 3,50 - 4,50 euro per stronk. In maart en april als aanbieding 5 stronken voor E 15,00 - 17,50. Bij afname grotere aantallen geldt een korting.

Interesse? We zijn de meeste vrijdagen aanwezig komende tijd. Kom langs en/of stuur even een mailtje naar info@daalgaard.nl.Platteland van Cuijk StreekpakketEind 2014 is het Land van Cuijk Streekpakket gelanceerd. Het pakket is vanaf heden bij Groenz (TOP) en op een (groeiend) aantal, door het Verrassende PlatteLand van Cuijk geselecteerde en goedgekeurde, afhaalpunten verkrijgbaar, waarbij een verkoopbereik door het gehele Land van Cuijk wordt gerealiseerd (uitgaande van minimaal 30 verkooppunten, waaronder zoveel mogelijk Toeristische Ontmoetingspunten in het Land van Cuijk).

De pakketten worden geleverd in een, in de regio vervaardigd, uniek houten kistje met opdruk ‘Heerlijk Land van Cuijk’, inclusief informatie/promotiemateriaal van het (Platte)Land van Cuijk, afgewerkt tot een kant-en-klaar pakket met grove pijnboomschors en ingepakt in folie.
In het pakket zitten vijf producten, uit iedere gemeente van het Land van Cuijk, waaronder een fles wijn van de Daalgaard.

Meer info vindt u op www.plattelandvancuijk.nl.Fotografieproject


De Daalgaard is dit jaar onderwerp van een fotografie project. In het kader van haar opleiding worden we gedurende het gehele jaar gevolgd door fotografe Charlotte van der Heijden. Alle processen die gedurende het gehele jaar voorkomen op de wijngaard worden op de gevoelige plaat vastgelegd. Uiteraard zal een selectie van deze foto's uiteindelijk op onze website te bewonderen zijn.2015: Wijngaard stand van zaken


De wintersnoei is inmiddels geheel gedaan. De overgebleven vruchttakken zijn eveneens al opgebonden en zijn startklaar voor het komende seizoen. We zagen zelfs de eerste druppels aan de uiteinden van de takken, wat betekent dat de sapstroom door de verhoogde temperaturen al op gang is gekomen.

Aanplant Zweigelt.
Zoals al in de vorige nieuwsbrief gemeld, gaan we dit jaar 500 planten Zweigelt extra aanplanten. De planten en nieuwe metalen palen zijn besteld. Het poten gaat begin mei plaatsvinden. We hopen daar over 3 jaar een vergroting van de oogst aan rood en rose mee te krijgen.Verkoopdagen


We zijn in maart en april een aantal vrijdagen en zaterdagen geopend voor verkoop aan huis. Op deze dagen geldt een aanbiedingskorting van 10% op de doosprijs (zoals vermeld op de website). Uiteraard zijn dan ook de oude druivenstronken te koop.

Verkoop: Op vrijdagen van 10 -15 uur. Op zaterdagen zie hieronder voor actuele openingstijden.
Maart:
vrijdag 27: 10 - 16 uur
zaterdag 28: 10 - 13 uur


April: vrijdag: 3,10,17, 24; zaterdag 11.Nieuwsbrief 2014 (2); 11-11-14.


Parelwijn valt in de prijzen!


We hebben onlangs een ZILVEREN medaille behaald voor onze eerste parelwijn op de internationale wijnkeuring in Wenen (AWC-Vienna). We vonden hem zelf al erg geslaagd, en dat is nu bevestigd door deze waardering. De Parelwijn behaald 87,9 van de max. 100 punten en viel daardoor in de categorie zilver.

Er waren ook uitstekende waarderingen voor de Sint Agather 2013 en Johanniter 2013. De Agather kwam helaas net een tiende punt te kort voor zilver. Beide wijnen behaalden een Seal of Approval, met respectievelijk 86,9 en 84,0 punt. De AWC-Vienna is de grootste officieel erkende internationale keuring in de wereld. Er deden dit jaar 12352 wijnen mee van 1885 producenten uit 40 landen. Meer over de AWC op www.awc-vienna.at.

Alle drie de wijnen zijn nog voldoende op voorraad.

Parelwijn is de Nederlandse naam voor Prosecco (frizzante), een "sparkling" wijn met toegevoegd koolzuurgas, CO2 druk ca. 2,5 bar. We hebben dit jaar voor de eerste keer een parelwijn gemaakt van Riesling en Johanniter. De CO2 toevoeging heeft plaatsgevonden in Duitsland.

Onze parelwijn is voorzien van een innovatieve kunststof (ZORK-SPK) afsluiting, een Australische vinding. De afsluiting is herbruikbaar en hersluitbaar en heeft een geringere milieubelasting als menig alternatief. De wijnkwaliteit en de bubbels worden ook na opening beter behouden.
Voor zover wij weten zijn we de eerste in Nederland met een dergelijke afsluiting.

Een instructiefilmpje van deze afsluiting is te vinden op onze website en op: www.zorkclosures.com/zork-spk .parelwijn

 


Oogst 2014De oogst 2014 is binnen. We zijn uiteindelijk tevreden over de kwaliteit, ondanks de nachtvorst in april en enige schade door de suzukii-vlieg. Maar gelukkig waren niet alle soorten daar de dupe van. Met ca. 20-25% minder dan 2013 viel de oogst qua hoeveelheid wel wat ondergemiddeld uit.

De witte rassen (Bacchus, Johanniter en Riesling) zijn over het algemeen vrij gaaf geoogst met goede tot zeer goede suiker- en zuurwaarden. De Riesling was traditioneel laat, waarbij de hoge temperaturen in oktober wel tot wat meer botrytisdruk leidden. De rosige (Schonburger, Traminer) rassen hadden door de aantasting door de suzukii-fruitvlieg wat meer problemen. Deze waren het grootst bij de Schonburger. Daar was goed uitzoeken vereist om een acceptabele oogst te verkrijgen.
De Zweigelt heeft gelukkig relatief weinig last van de ongenode gast gehad, maar daar had in april de nachtvorst flink toegeslagen, zodat er dit jaar wederom maar een kleine hoeveelheid rood en rosé gemaakt kan worden.

Voor de wijnen van 2014 betekent het dat we een normale hoeveelheid St.Agather (cuvee) en Johanniter hebben. Verder een kleine hoeveelheid Riesling en Zweigelt (rood en rosé) en geen tot heel weinig Traminer. Natuurlijk gaan we gaan wederom een Parelwijn maken.

bloei


Het weer van 2014


2014 was over het algemeen warm, zonnig en droog, met een gemiddelde temperatuur boven normaal. Door de zachte winter was er een vroege uitloop, met een voorsprong van 2 weken op gemiddeld als gevolg. De lente was mooi, droog en zonnig, maar de strenge nachtvorst midden april gooide roet in het eten met als resultaat dat veel jonge knoppen bevroren. Hier heeft gelukkig deels herstel plaatsgevonden.
De zomer was in juni / juli vrij normaal qua temperatuur en neerslag. Augustus was vervolgens veel te nat (128 mm) en te koel, waardoor enerzijds de opgebouwde voorsprong nagenoeg verdween en anderzijds het bijna leidde tot een aantasting van botrytis in de vroege soorten. Gelukkig draaide het in begin september ten goede met droog weer (24 mm), veel zon en hoge temperaturen in september en oktober, waardoor de afrijping mooi verliep.

 


2015: Aanplant Zweigelt


De eerste rosé en rode wijn van de Zweigelt heeft ons er toe doen besluiten om een (vierde) deel Bacchus en Schonburger te rooien en volgend jaar te herplanten met Zweigelt.

Momenteel staan er zo'n 200 planten Zweigelt, waar in normale oogstjaren zo'n 200 -250 liter wijn van gemaakt moet kunnen worden. Over een aantal jaar (2018) zal dat dan 600 planten zijn, met een geschatte productie van 600 - 800 liter rood en/of rosé.