Op deze pagina vindt u een overzicht van de meest persberichten over de Daalgaard.
Vakantie om de hoek in ’t Veerhuis
Voor de rubriek Over de tong gaan een culinair deskundige en een
verslaggever van De Gelderlander wekelijks anoniem uit eten in
een restaurant in de regio. Ons ‘eetteam’ velt op deze plek zijn
oordeel. Deze week: restaurant ’t Veerhuis in Oeffelt.
door Dorine Steenbergen
In de zomer kun je het Brabantse Oeffelt ook over het water
bereiken, met de Fietspendelboot. In bijvoorbeeld Mook of
Overasselt met fiets en al aan boord. Vervolgens genieten van
het fraaie panorama aan weerszijden van de Maas: Limburg
bakboord, Brabant stuurboord. Het seizoen van de Fietspendelboot
zit erop, zodat wij deze avond op minder romantische wijze naar
ons reisdoel – ’t Veerhuis in Oeffelt – moeten.
De veerpont die hier ooit pendelde tussen beide provincies
behoorde naar verluidt tot de drukste veren van Noord-Brabant.
Toen de verkeersbrug in 1955 geopend werd, kwam er een einde aan
de overtochten. Geleidelijk aan verloor ook ’t Veerhuis z’n
functie. Verscholen in het groen, omringd door schitterende
wandel- en fietspaden, is het op het terras van wat nu een
hotel- restaurant is nog altijd goed toeven. Kijken naar het
spelevaren op de Maas of naar de paarden in de wei voor de deur
die deze mooie herfstdag de lente in de kop lijken te hebben.
Ik laat me alvast een mooie witte chenin blanc inschenken uit
Zuid-Afrika (€ 3,60) terwijl ik op mijn tafelheer wacht.
Ondertussen mijmer ik weg bij de folder die ’t Veerhuis
aanprijst als pleisterplaats voor een tweedaags arrangement.
Voor twee personen, twee nachten, met ontbijt en twee maal een
driegangenmenu voor 250 euro. Zo goedkoop, dat móet een tikfout
zijn. Nee hoor, zegt de in zwart en wit geklede jongeman van de
bediening, dat is écht onze prijs. Als mijn gezelschap arriveert
wil hij direct een biertje voor de dorst ( € 2,30). „ Geen
schuimkraag”, stelt hij vast, „vermoedelijk is er niet even
doorgetapt.” We krijgen er gratis een heerlijke kan fris
kraanwater bij die regelmatig wordt bijgevuld.
We bekijken het menu dat niet extreem veel keus biedt, maar
onder leiding van chef-kok Lars Hoesen wel mooie principes
uitstraalt. Zoals de volgende boodschap: ‘ Wij willen nog lang
van natuur & milieu genieten, daarom kiezen wij waar
mogelijk vis, vlees en groente bewust, biologisch en uit de
streek.’ Lofwaardig. „Daar hoort natuurlijk ook duurzaamheid
bij”, merkt mijn immer kritische gezelschap op. „Dan past het
niet om gerechten te hebben met macadamianoten, want die moeten
toch echt worden ingevlogen. Zo ook de zonnevis die in de
Atlantische Oceaan wordt gevangen.” In plaats daarvan verwachtte
hij meer producten uit de buurt. Zoals forel of meerval. Het
Veerbrood daarentegen dat we als voorafje met boter, zout en
olie geserveerd krijgen, beantwoordt aan alle regels: speciaal
gebakken door de bakker in Afferden, een deurtje verder aan de
Maas. Het smaakt verrukkelijk.
Ik neem het vegetarische driegangen verrassingsmenu (€ 32,50),
de ander eet à la carte. Hij laat zich de tartaar van Hollandse
nieuwe, salade en een gazpacho met een basilicumkoekje (€ 9,90)
goed smaken.
„Verse haring. De tartaar zit vol versgesneden groente, dat
proef je. De gazpacho is van paprika en dat is doorgaans een
problematische combinatie met vis. In dit geval smaakt ie er erg
goed bij.”
Ik smul van gegrilde aubergine met gemarineerde rode bietjes,
kerstomaat, crème van geitenkaas en dragon, met een salade van
diverse slasoorten. De salade op ons bord, daarover zijn we het
allebei eens, is heerlijk aangemaakt en kraakvers bereid. Dat
weten we omdat ie op kamertemperatuur is.
Bij het voorgerecht hebben we ons een smakelijke riesling (
€ 4,25) laten adviseren van de verderop aan de Maas gelegen
wijngaard De Daalgaard in St. Agatha. Leuk dat Nederland
steeds meer kwaliteit onder de kurk heeft.
Ondertussen vindt de horecakenner dat de bediening aangenaam
informeel is – losjes en een gulle Brabantse tongvol – een goed
tempo heeft en zorgt dat de gast zich zeer welkom voelt. Het
interieur vinden we stijlvol. Veel glas, met wit linnen lopers
gedekte tafels, houten vloer, weinig opsmuk en muziek die je
niet hoort als je aan het praten bent. Over de buitenkant is de
horecaman minder te spreken. „Kan wel wat onderhoud gebruiken.
Twee glazen windschermen rond het terras zijn kapot.”
Het hoofdgerecht aan de overkant van de tafel is lamsrack met
pikante jus van tomaat, aubergine, gekonfijte paprika en een
puree van notensla (€ 24,90). Mijn gezelschap zet grote ogen op.
„Wat een portie ligt hier op mijn bord! Ik denk dat dit wel 200
gram lamsvlees is. Da’s érg veel, en niet alleen omdat ik juist
van plan was om af te vallen.” Toch eet ie z’n bordje schoon
leeg. „Veel oog voor detail”, roemt hij. „Mooi gebakken vlees,
lekkere groente, alles klopt, alles in balans.” Ik mag proeven
van zijn puree en we verbazen ons over de heerlijke verfijnde
smaak daarvan. Is het rauwe andijvie die daar doorheen zit, room
en kaas wellicht? „Nee”, verklapt de gastheer, „ gewoon rucola
en pijnboompitten”. Mijn gevulde groene paprika met risotto en
eekhoorntjesbrood, courgette, oesterzwammen en macadamianoten
smaakt al net zo voortreffelijk.
Dan het toetje. Voor mij een compote van rabarber met
yoghurtmousse, kersensorbet en kletskop. Niks mis mee. Daar
drink ik een glaasje Moscato d’Ásti, San Grato, Sergio Grimaldi
(€ 5,50) bij. De ander reageert echter teleurgesteld op zijn
‘trio van appel’ ( € 9,90): sorbet van appelkaneel, parfait van
appel en gekaramelliseerde appeltjes in kaneel en calvados.
„Klinkt mooi, maar blijkt fantasieloos. Vooral door die kale
partjes appel. De sorbet heeft weinig smaak. Ik denk dat
desserts niet de sterke kant zijn van de kok. Geeft niet, je
hoeft niet alles te kunnen. Zet in zo’n geval een grand dessert
op de kaart, met producten die langer van tevoren te bereiden
zijn. Dat is minder risicovol.”
Bij de afterdinnerkoffie, geserveerd met friandises, (à € 3,50),
stellen we niettemin vast dat ’t Veerhuis een ereplaats verdient
in de Over de tongannalen. We zijn hier op vakantie om de hoek.
Prijs maaltijd voor twee personen, incl. drank € 111,40.
’ t Veerhuis, Veerweg 2, Oeffelt.
Tel.: 0485-361313.
www.veerhuisoeffelt.nl
©: Copyright: Wijngaard de Daalgaard, St. Agatha.